Модул „Рецепти“ в AuroraPOS WEB – принцип на действие и основни понятия
Функционалност Рецепти/Разпади е достъпна само за абонамент „Advanced” или по-висок.
Принцип на действие
Търговските обекти продават артикули, които са доставяни от външни доставчици или артикули, които са собствено производство. За да могат да бъдат продавани артикулите, които са собствено производство, същите трябва да бъдат произведени физически. В повечето случаи (особено при хранителните продукти), самото производство тече заедно с продажбите и физически произведените артикули, незабавно биват продавани, без да са предварително заприходени като наличност. По този начин наличността им намалява и почти винаги произведените продукти се “продават на минус“.
Модул „Рецепти“, предоставя функционалност, с която се автоматизира процеса по отчитане на производствената дейност в търговските обекти. Това осигурява точност при заприхождаване на артикулите, които се явяват продукти от производство, както и при изписване на артикулите, които се влагат в производството като суровини. Зачисляването става чрез записване на автоматични документи за производство. Този процес се изпълнява през определен период като количествата, които трябва да се заприходят (произведат) се изчисляват на база изпълнените продажби, с което се компенсират продажбите на минус.
AuroraPOS разграничава три вида артикули – стоки, суровини и готови продукти. Програмата не прави формално разграничаване между суровини и полуфабрикати. По същество полуфабрикатът представлява междинна суровина, поради което в софтуера той се обслужва именно като такава. На кратко:
- Стоки – артикули, които се доставят и се продават директно, без да търпят промени, свързани с опаковане, разфасоване, готвене и др. подобни;
- Суровини – специални артикули, които участват като входящи продукти в процеса на производство, при което се получават готови продукти. Суровините не участват директно в продажби, т.е. дадена суровина не се продава на краен клиент, а само може да се влага в производство. Подвид на суровините са т.нар. полуфабрикати, представляващи междинни продукти, получени при преработката на определени суровини, като от своя страна те ще послужат за входящи продукти при производството на следващи полуфабрикати или готови продукти;
- Готови продукти (Продукти от производство) – артикули, които се произвеждат от самия търговец и представляват изходящи продукти от производствен процес, обхващащ преработка на съответни суровини (входящи продукти).
Видът на артикула, по отношение участието му в рецепти се задава в картона на артикула, в поле „Връзка с производство“. По подразбиране всеки новосъздаден артикул се записва с вид „Стока“:
Основни понятия
Рецепта – даннова структура описваща процес, при който от няколко входящи артикули – суровини/полуфабрикати/стоки се произвежда един единствен вид готов продукт;
Разпад – даннова структура описваща процес, при който от един входящ артикул се получават един или повече готови продукти и/или суровини/полуфабрикати;
Документ Производство – даннова структура, документираща акта на производство по рецепта или разпад и заприходяването на резултативните продукти;
Според степента на автоматизирано отчитане на процеса на производство, системата определя два вида рецепти и съответно два вида документи за производство:
- Рецепти за ръчно производствово – произвеждания артикул се заприходява, само посредством документ „Ръчно Производство“, ръчно създаден от потребител на системата;
- Рецепти за автоматично производство – произвеждания артикул се заприходява, с документ „Автоматично Производство“, автоматично генериран от системата при изпълнение на автоматизирана процедура за изчисляване на количествата на вложените суровини на база продадените количества от готовия продукт.
Ограничения
Модул Рецепти поддържа определени ограничения, целта на които е да гарантират правилната работа на системата. В програмата са въведени множество проверки, чрез които се осигурява формален и логически контрол на данните, което възпрепятства допускането на евентуални грешки от потребителя и гарантира спазването на приетите ограничения.
Ограничения при Рецепти:
- Рецепти на Готови продукти – в тях могат да участват само суровини или стоки. Не се допуска каскадно влагане на рецепти на готови продукти, т.е. готов продукт не може да участва в рецепта на друг готов продукт. Изписването на суровини, вложени в производство по рецепта на готови продукти може да се прави автоматично или ръчно. За готовия продукт се допуска наличие на само една единствена активна рецепта за автоматично производство и произволен брой активни рецепти за ръчно производство.
- Рецепти на полуфабрикати – в тях могат да участват други суровини или стоки, но не и готови продукти. Изписването на суровини, вложени в производство по рецепта на други суровини (полуфабрикати) става само с ръчна процедура, изпълнявана от потребителя. За полуфабрикат не се допуска създаване на рецепта за автоматично производство, но
се допуска създаване на произволен брой активни рецепти за ръчно производство.
Ограничение при Разпади:
- Допуска се разпадане на готов продукт, стока или суровина, а като резултат може да се получат само готови продукти или суровини;
- Разпадането става само с ръчна процедура, изпълнявана от потребителя, като се допуска произволен брой активни рецепти за разпадане на един и същ входящ продукт.
Целта на така описаните рестрикции е:
- опростяване на функционалността по изготвяне и поддръжка на рецепти и разпади;
- опростяване на изчислителния алгоритъм за автоматизирано отчитане на производство на готови продукти (заприходяването им и изписването на вложените в тях суровини).
Остойностяване
Целта на остойностяването е да изчисли себестойност на продуктите, произвеждани по рецепта или разпад. Себестойността се формира от преки и непреки разходи за производство.
Особености при остойностяване:
- Стойността на входящите продукти се определя по тяхната доставна цена, валидна за съответния търговски обект. Ако при генерирането на документи за производство, за някой от вложените продукти има доставна цена за конкретния обект, за който се прави производството, то именно тя участва в остойностяването. По този начин себестойността на готовия продукт може да се получи различна, при производството му в различните обекти.
- Ако поне един от входящите продукти няма зададена доставна цена, то готовия продукт не се остойностява.
Горните правила не важат при разпад. Там имаме един продукт, от който се получават много. Доставната стойност на разпадания продукт , трябва да се разпредели тегловно
на изходящите продукти.